Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default color
 • green color
 • blue color

Noi constrangeri pentru cetatenii Uniunii Europene si cei ai Regatului Unit dupa Brexit. Ce se schimba

E-mail Print

Protest pentru a opri Brexit-ul in Marea Britanie, 2019 FOTO UnsplashTurism, calatorii de afaceri, studii superioare - cetatenii obisnuiti sa circule fara obstacole de peste 45 de ani intre Regatul Unit si Uniunea Europeana vor trebui sa se adapteze de la 1 ianuarie 2021 la realitatea Brexitului, noteaza marti AFP.

Incepand cu prima zi a anului viitor, britanicii vor fi considerati in Uniunea Europeana drept cetateni ai unei tari terte si, in consecinta, nu vor mai beneficia de libertatea de circulatie pentru a lucra, a studia sau a se retrage la pensie pe teritoriul Uniunii Europene si al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elvetia).

Read more...
 

Legea prin care sunt simplificate conditiile pentru a infiinta un ONG, adoptata de Camera Deputatilor. Proiectul merge la promulgare

E-mail Print

Camera Deputatilor a fost forul decizionalCamera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul referitor la asociatii si fundatii, care vizeaza eliminarea declaratiei de beneficiar real pentru majoritatea asociatiilor, simplificarea conditiilor pentru infiintarea unui ONG si defineste organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ca fiind cazuri distincte de asociatii.

Initiativa legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Proiectul vizeaza, intre altele, eliminarea obligatiei de a depune o declaratie autentica anual, chiar daca nu exista ceva nou de declarat, exceptarea de la obligatia de a depune declaratie autentica atunci cand asociatia/fundatia respectiva e constituita/condusa doar de persoane fizice, iar beneficiarul real poate fi identificat si preluat in registru cu datele de identificare relevante pe baza documentelor aflate deja la dosarul entitatii. Aceasta exceptare este aplicabila doar cazului in care entitatea are in componenta doar persoane fizice, si nu exista un alt beneficiar real care sa nu rezulte din actele de la dosar.

Read more...
 

Parlamentul a votat legea care face procedura de adoptie mai usoara

E-mail Print

FOTO: UnsplashCamera Deputatilor a adoptat marti, decizional, proiectul care modifica si completeaza Legea privind procedura adoptiei, in sensul in care este flexibilizata procedura de evaluare a adoptatorilor si a etapei de monitorizare post-adoptie, precum si debirocratizarea unor proceduri, printre care: eliminarea din procedura a identificarii rudelor de pana la gradul al IV-lea in cazurile in care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia; flexibilizarea derularii procedurii de adoptie pentru copiii care au implinit varsta de 14 ani, precum si a grupurilor de frati care nu pot fi separati.

Printre modificarile propuse de cele doua deputate se numara eliminarea cautarii duble a rudelor de pana la gradul al patrulea - atat la stabilirea masurii de protectie, cat si pentru incuviintarea adoptiei. Rudele vor fi cautate o singura data si doar pana la gradul al treilea, scurtandu-se, astfel, perioadele in care copiii raman blocati in sistemul de protectie, arata, intr-un comunicat de presa, deputata Oana Bizgan care a depus amendamente la proiectul de lege.

Read more...
 

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care instituie pe 3 iunie Ziua nationala a bicicletei

E-mail Print

Foto: Pixabay (Arhiva)Camera Deputatilor a adoptat marti, decizional, un proiect de lege care prevede instituirea zilei de 3 iunie ca Ziua nationala a bicicletei. Actul normativ merge la promulgare.

Ziua bicicletei poate fi marcata de catre autoritatile publice centrale si locale, de catre societatea civila si persoane fizice si juridice, prin organizarea si/sau participarea la programe si manifestari educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informarii si constientizarii beneficiilor oferite de mersul pe bicicleta.

Read more...
 

Noua lege adoptata in Romania: Politia locala poate dispune ridicarea vehiculului care stationeaza neregulamentar pe domeniul public

E-mail Print

Foto: Facebook/ Politia Locala Bucuresti - www.plmb.roCamera Deputatilor a adoptat marti, 3 noiembrie, un proiect de lege care se refera la obligatiile pe care le au institutiile, persoanele fizice si juridice in gospodarirea localitatilor urbane si rurale, mentionand si posibilitatea ca Politia locala sa dispuna ridicarea vehiculului parcat pe domeniul public, in alte locuri decat drumul public, in afara spatiilor marcate in acest scop.

S-au inregistrat 269 voturi "pentru", 2 "contra" si 2 abtineri.

Read more...
 

Legea concurentei neloiale va fi modificata in favoarea firmelor mici: Sunt situatii in care exista un dezechilibru al puterii de negociere intre o firma mica si una mult mai mare

E-mail Print

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu FOTO HeptaLegea concurentei neloiale va fi modificata, a declarat pentru News.ro presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Principala modificare vizeaza protejarea firmelor mici in fata abuzului puterii superioare de negociere a companiilor mai mari, cu atat mai mult cu cat, in contextul pandemiei de coronavirus, o mare parte dintre companiile mici sunt la limita de supravietuire si trebuie aparate de eventuale actiuni abuzive.

Proiectul a fost in consultare publica pe pagina de internet a institutiei.

Read more...
 

Care sunt principalele modificari aduse Codului muncii, intrate in vigoare sambata

E-mail Print

FOTO: PixabayO serie de modificari aduse Codului muncii au fost oficializate saptamana trecuta si au inceput sa se aplice de sambata, 3 octombrie, conform unei legi noi. Documentul vizeaza, in principal, modificari privind incheierea si modificarea contractelor individuale, cercetarea disciplinara si concilierea conflictelor individuale, dar se face referire si la activitatea de HR a angajatorilor.

Modificarile noi la Codul muncii sunt incluse in Legea 213/2020, act normativ publicat miercuri, 30 octombrie, in Monitorul Oficial. Potrivit Avocat.net aceastea sunt:

Read more...
 

Iohannis a promulgat legea care extinde lista categoriilor de persoane carora le va fi redusa cu 2 ani varsta de pensionare

E-mail Print

Printre beneficiari sunt si locuitorii orasului ZlatnaPresedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea pentru modificarea art. 65 alin.(5) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, transmite Administratia Prezidentiala.

Prin actul normativ sunt extinse categoriilor de persoane carora li se va reduce varsta de pensionare cu 2 ani, fara nicio penalizare, daca au locuit minim 30 de ani in zone afectate de poluare, cat si pe o raza de opt kilometri din jurul acestor locuri.

Read more...
 

Solicitarile de eliberare a cazierelor judiciare si actelor de stare civila se pot face si prin avocati

E-mail Print

Foto: Pixabay (Arhiva)Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind modificarea si completarea unor acte normative care prevede introducerea avocatilor in procesul de certificare a inscrisurilor in materia comerciala, dar si in alte domenii, cum sunt eliberarea certificatelor de cazier judiciar si de stare civila.

"In absenta comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociatiei familiale, semnatura acestuia poate fi inlocuita prin prezentarea la Registrul Comertului, de catre avocat, a imputernicirii avocatiale care contine semnatura clientului, respectiv a comerciantului persoana fizica sau a reprezentantului asociatiei familiale. Semnatura persoanei fizice trebuie data personal in fata avocatului si va fi folosita in intreaga activitate a comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociatiei familiale. De asemenea, certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice poate fi solicitat si prin avocatul persoanei fizice respective", potrivit legii.

Read more...
 

Pedepse mai mari de cinci ori decat in prezent, pentru incalcarea ordinelor de restrictie. Presedintele Iohannis a promulgat legea

E-mail Print

Foto: Facebook/Violenta domesticaPresedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care incalcarea masurilor dispuse prin ordinul de protectie este pedepsita cu inchisoare de la sase luni la 5 ani. Legea in vigoare prevede ca o astfel de infractiune este pedepsita cu inchisoare de la o luna la un an, insa impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Proiectul de lege, initiat de parlamentarii Pro Europa, Mihaela Hunca, Gabriela Podasca si Oana-Silvia Vladuca, modifica Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a fost adoptat, decizional, de catre Camera Deputatilor pe 28 iulie.

Read more...
 

Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpararea si vanzarea de terenuri agricole

E-mail Print

Foto: Arhiva Guvernul RomanieiPresedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

Legea stipuleaza ca instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, si a dreptului de preemptiune, la pret si in conditii egale in ordinea incepand de la preemptori de rang I - coproprietarii, rudele de gradul I, sotii, rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv - pana la preemptori de rang VII - statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului.

Read more...
 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »
Page 1 of 540

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising