Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

51% produse romanesti in supermarket - Iohannis a promulgat legea

E-mail Print

Foto: Ziare.comPresedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care supermarketurile sunt obligate sa se asigure ca 51% din mai multe tipuri de produse alimentare pe care le au pe rafturi sunt romanesti.

Proiectul de lege adoptat la inceputul lunii iunie in Parlament prevede ca peste jumatate dintre alimentele din categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, lactate si panificatie din magazine trebuie sa fie romanesti. In caz contrar, marile magazine pot fi amendate cu pana la 50.000 de lei. Exceptie fac lunile de iarna, cand legumele si fructele din import pot reprezenta 70 la suta din oferta.

Legea mai stabileste ca pe etichetele produselor de carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania pe care produsul respectiv il are in continut.

De la aceste prevederi sunt exceptate magazinele care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei.

Scandal intre retaileri si agricultori

Inainte de adoptare, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) si Confederatia Patronala "Concordia" au trimis Parlamentului scrisori prin care au cerut respingerea legii, considerand-o abuziva si periculoasa.

Retailerii spuneau ca acest proiect "afecteaza masiv" functionarea comertului alimentar si nu asigura garantii nici pentru consumatori si nici pentru producatori.

In replica, agricultorii au acuzat marile lanturi de magazine ca se opun legii care prevede ca 51% din produsele pe care le vand sa fie romanesti, deoarece supermarketurile castiga mai mult din importuri, in special din tarile-mama.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat, vineri, ca marii retaileri "au castigat in zece ani de activitate in Romania mai mult decat in tara de provenienta".

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat luni, la scurt timp dupa ce legea a fost promulgata, ca "adevarul e undeva la mijloc". "E imperios necesar sa se stabileasca un echilibru", a punctat Irimescu.

Se scumpesc alimentele

Si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, si reprezentantii marilor comercianti spun ca alimentele se vor scumpi in perioada urmatoare, desi invoca motive diferite.

Irimescu a declarat recent ca mancarea va fi mai scumpa din cauza eroziunii solului si a cresterii populatiei pe plan global. Sunt de acord si marii comercianti, insa acestia dau vina pentru scumpire tocmai pe legea promulgata astazi de Iohannis.

Membrii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) arata ca alimentele se vor scumpi, de fapt, ca urmare a aplicarii legii care obliga supermarketurile sa aiba 51% din produse din "lantul scurt de aprovizionare".


sursa: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising