Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

A intrat in vigoare split TVA. Optional pana la 1 ianuarie 2018, cand masura ar putea deveni obligatorie

E-mail Print

Incepand cu 1 octombrie, firmele pot opta pentru adoptarea si implementarea sistemului Split TVA, potrivit Ordonantei 23/2017. Aceasta stabileste ca plata defalcata (in conturi separate) a TVA intra in vigoare optional de la 1 octombrie 2017 si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit Ordonantei 23, cu exceptia persoanelor fizice, orice persoana impozabila, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA, va fi obligata, de la 1 ianuarie 2018, sa faca plata facturilor primite pentru cumparari in contul de TVA indicat de furnizor. Sistemul se aplica optional de la data de 1 octombrie 2017. Deocamdata, senatorii din Comisia de Buget-Finante au adoptat, marti, proiectul legii de aprobare a Ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu amendamentul ca masura se va aplica obligatoriu numai de catre companiile care au relatii comerciale cu statul, celelalte companii urmand sa o aplice optional.

Astfel, doar societatile comerciale inregistrate ca platitoare de TVA si care au relatii contractuale cu statul ar putea fi obligate sa spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice in cifra de afaceri, celelalte companii - care nu au relatii contractuale cu statul - fiind lasate sa aplice optional masura.

Esti pasionat de cumparaturile online? Atunci este momentul sa descoperi si tu adevaratul credit online de la Libra Internet Bank, prin care poti obtine pana la 20.000 de lei, cu o dobanda avanatajoasa (DAE 10,15%). Este primul credit pentru care nu trebuie sa treci deloc pe la banca! Iar banii iti intra in cont in doar cateva minute. Asta da breaking news! Afla mai multe.

Pe traseul de avizare, proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finante urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, apoi sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei si initiator al amendamentului, a declarat: "Eu merg pe ideea sa fie obligatoriu numai pentru firmele care au relatii cu statul, apoi pentru restul sa fie optionala aceasta masura, cu sau fara un termen anume. Daca masura este buna, celelalte firme se vor inghesui sa o aplice".

Votul senatorilor a fost dat dupa o dezbatere mai ampla, la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, consultantilor fiscali si ai bancilor, care au adus o serie de argumente pentru a respinge masura platii defalcate a TVA.

Reprezentantul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a anuntat rezultatele unui sondaj realizat in randurile membrilor acestei organizatii, potrivit carora 98% se opun masurii "split TVA". CDR solicita, in consecinta, aplicarea strict optionala a platii defalcate a TVA sau prelungirea perioadei de optionalitate cu 12-18 luni fata de termenul prevazut in Ordonanta (1 ianuarie 2018). "Am primit reactii de la companii nerezidente care ne-au spus ca vor inchide orice afacere din Romania daca statul va mentine aceasta masura", a avertizat reprezentantul CDR.

La randul sau, reprezentantul Consiliului National al IMM-urilor a atras atentia ca "penalizarea cu 50% a celor care gresesc in raportarea catre ANAF transforma cota de TVA din 19% in 38% - ne sufocam si noi, va sufocati si voi".

Consultantul fiscal Gabriel Biris a amintit ca "in numele luptei impotriva evaziunii fiscale, companiile au suportat, in ultimii ani, tot felul de experiente fiscale, incepand cu Registrul Operatorilor Intracomunitari, continuand cu formularul 088 si desfiintarea a mii de conturi de TVA".

Biris a propus ca "daca nu se mai poate ca aceasta masura cu plata defalcata a TVA sa fie intoarsa, macar sa fie optionala", precizand ca statul ar trebui sa adopte metode mult mai eficiente de lupta cu evaziunea, cum ar fi e-factura, AMEF (sistemul caselor de marcat cu memorie electronica) si mai ales taxarea inversa".

Totusi, este greu de crezut ca masura va ramane optionala, avand in vedere ca decizia senatorilor din comisie a trezit reactii vehemente din partea sefului PSD, Liviu Dragnea. El a anuntat nu numai ca se opune modificarii split TVA in sensul ca aceasta sa devina optionala, dar si ca intentioneaza sa il schimbe de la conducerea comisiei parlamentare pe Eugen teodorovici, pesedistul care a decis practic aceasta schimbare.


sursa: www.mediafax.ro


articol aparut la: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising