Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Senatul va adopta, luni, Legea offshore care stabileste cum se exploateaza gazele din Marea Neagra

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.comComisiile economica si pentru energie ale Senatului vor da, luni, un raport comun pentru proiectul care stabileste masuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra, in urma cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Legea offshore va primi luni votul Senatului, a anuntat Liviu Dragnea.

In sedinta comuna de luni, ora 12:00, a Comisiei economice si a Comisiei pentru energie ale Senatului va fi adoptat un raport comun pentru proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, potrivit ordinii de zi a celor doua foruri legislative. Plenul Senatului se va reuni in sedinta, de la ora 16:00, pentru dezbaterea proiectelor inscrise pe ordinea de zi, votul urmand sa aiba loc la ora 17:00.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri seara, la finalul CExN al partidului in care a primit vot de sustinere la sefia formatiunii, ca Legea offshore va intra la vot in plenul de luni al Senatului, iar miercuri Camera Deputatilor va vota, decizional, initiativa legislativa. Acesta a adaugat ca nu va ceda fata de ce ceea ce a fost decis in legatura cu proiectul de lege in sesiunea parlamentara anterioara.

"Legea offshore a fost adoptata in comisie la Senat saptamana aceasta, luni intra in plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputatilor, marti in comisii la Camera Deputatilor si miercuri vrem sa intram pe ea la votul final.

Nu am cedat fata de ceea ce am hotarat impreuna in sesiunea trecuta cu privire la conditiile puse in acea lege, conditii avantajoase pentru statul roman si conditii acceptabile pentru cei care investesc, pentru ca daca nu sunt acceptabile, nu investeste nimeni", a declarat liderul PSD, la incheierea sedintei de vineri a Comitetului Executiv al PSD.

Pe 2 august, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementeaza masurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra.

Seful statului a sustinut ca un astfel subiect este unul de interes maxim pentru Romania, iar o asemenea lege trebuie sa asigure un echilibru si o echitate in ceea ce priveste beneficiile atat pentru statul roman, cat si pentru investitori. Iohannis critica lipsa de predictibilitate si stabilitate a Legii offshore, in forma trimis spre promulgare.

Klaus Iohannis argumenteaza ca nu au fost clar reglementate modalitatile prin care castigurile din redevente devin venituri la bugetul de stat, in conditiile in care actuala forma a legii prevede transferul acestor venituri catre contractele de parteneriat public-privat, nu catre bugetul consolidat.

"Consideram ca legea trebuie reanalizata si din perspectiva unei potentiale incalcari a principiului neafectarii veniturilor bugetare. In acest sens, semnalam ca legea supusa reexaminarii prevede ca sumele rezultate din redevente si impozit asupra veniturilor suplimentare offshore se fac venit la Fondul special de finantare a contractelor de parteneriat public - privat in conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanta de urgenta nr. 39/2018 privind parteneriatul public - privat, fara sa fie supuse analizei, in prealabil, alocarile alternative ale veniturilor bugetare preconizate, in conformitate cu prioritatile de investitii care trebuie sa impulsioneze dezvoltarea economica si sociala a Romaniei", potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

In cererea de reexaminare transmisa Parlamentului, Iohannis a mai precizat ca Legea offshore a fost adoptata de Legislativ fara a respecta principiul bicameralismului.

Parlamentarii au adoptat in sesiunea extraordinara proiectul care modifica Legea offshore si care stabileste masuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra. Pe 12 februarie initiativa a primit votul Senatului, iar pe 9 iulie a fost adoptata decizional de Camera Deputatilor.


sursa: www.mediafax.ro


articol aparut la: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising