Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Iohannis a promulgat legea transportului alternativ. Uber, Bolt si Clever sunt din nou legale

E-mail Print

Foto: Arhiva PixabayPresedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede ca soferii care fac transport de persoane folosind Uber, Bolt si Clever Go mai au inca 3 luni la dispozitie pentru a intra in legalitate.

Transportul alternativ a aparut in Romania in anul 2015 si a functionat, la inceput, fara a fi reglementat in vreun fel. An de an, taximetristii au iesit in strada si au cerut mai multor guverne sa interzica ridesharingul. N-au reusit, insa.

In cele din urma, tot intr-un context tensionat, la finalul lunii iunie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 49/2019 "privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto".

 

Respectiva ordonanta prevedea ca, pentru a face legal transport alternativ de persoane contra cost, atat societatile care opereaza platformele digitale (adica platformele Uber, Bolt etc.), cat si soferii parteneri trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Spre exemplu, societatile care opereaza platformele digitale trebuie sa obtine aviz tehnic de la Ministerul Comunicatiilor. In schimb, soferii trebuie sa aiba minim 21 de ani, cel putin 2 ani de experienta la volan, dar si un atestat de sofer eliberat de Autoritatea Auto Romana (ARR).

OUG 49/2019 mai prevedea si o serie de conditii pentru masinile de transport alternativ. Mai exact, printre altele, acestea urmau sa fie mai noi de 15 ani si sa aiba ITP-ul facut la fiecare 6 luni.

In plus, pe parbriz si luneta, masinile urmau sa aiba ecusoane pe care sa fie inscris numele platformei digitale folosite de sofer pentru transport alternativ.

Potrivit OUG 49/2019, toate aceste conditii trebuiau indeplinite pana la 1 noiembrie 2019. Intre timp, insa, ordonanta a ajuns in Parlament. Acolo s-a creat si adoptat o lege care sa permita aplicarea pe termen lung a noilor reguli de transport alternativ.

Iar in aceasta lege se prevedea ca toti cei care fac transport alternativ au timp nu pana la 1 noiembrie 2019, ci pana la 1 februarie 2020 pentru a se alinia la cerintele legislative. Pentru cateva momente, industria a rasuflat usurata.

Problema este ca aceasta lege - adoptata de Camera Deputatilor (ca for decizional) pe 22 octombrie - n-a ajuns la promulgare pana pe 1 noiembrie. Asa ca in prima saptamana a acestei luni s-au aplicat prevederile OUG 49/2019, iar multi dintre soferi - nepregatiti inca pentru a respecta legea - au facut transport alternativ ilegal.

Miercuri, 6 noiembrie, Coalitia pentru Economie Digitala anunta ca Politia Rutiera a si inceput sa-i controleze pe soferii de transport alternativ pentru a afla daca acestia respecta prevederile OUG 49/2019.

Ulterior, insa, joi, pe 7 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aplicare a OUG 49/2019, asa ca acum industria ridesharingului poate, din nou, sa rasufle usurata: are termen de conformare la legislatie pana la 1 februarie 2020.

Potrivit datelor Ministerului Comunicatiilor, pana la acest moment societatile care opereaza platformele de transport alternativ - adica subsidiarele din Romania ale Uber si Bolt, dar si societatea Clever - au obtinut, intr-o forma sau alta, aviz tehnic de functionare. Soferii sunt, insa, cei care trebuie sa obtina documentele necesare pentru a putea face transport alternativ.

Nu stim, insa, daca si societatea care opereaza platforma Yango are aviz tehnic. Pe site-ul Ministerului Comunicatiilor n-am gasit mentiuni cu privire la acest lucru. Iar reprezentantii serviciului de transport Yango nu au raspuns, pana la acest moment, intrebarilor Ziare.com cu privire la acest subiect.

In cazul in care societatea ar face transport alternativ fara aviz tehnic, atat ea, cat si soferii parteneri ar risca amenzi uriase.

Autor: Gabriel Kolbay


sursa: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising