Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

CCR discuta, astazi, sesizarea Guvernului pe modificarea legii privind salarizarea din fonduri publice

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.comCurtea Constitutionala a Romaniei discuta, miercuri, sesizarea Guvernului asupra proiectului de modificare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Executivul precizeaza in sesizare ca legea criticata incalca prevederile articolului 61 alineatul 2 si ale articolului 75 alineatul 1 din Constitutie. "Legea pentru modificarea si completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost adoptata cu nesocotirea prevederilor art. 61 si ale art. 75 din Constitutie, fiind incalcata competenta primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Camera Deputatilor. In forma adoptata, legea dedusa controlului de constitutionalitate nesocoteste si principiile constitutionale in virtutea carora o lege nu poate fi adoptata de o singura Camera, legea fiind, cu aportul specific al fiecarei Camere, opera intregului Parlament", se precizeaza in document.

Guvernul mentioneaza ca, potrivit expunerii de motive a legii criticate, masurile legislative vizau majorari salariale cu 20% pentru angajatii Bibliotecii Nationale a Romaniei si pentru angajatii Bibliotecii Academiei Romane.

In sesizare se mai precizeaza ca modificarile aduse legii in Camera decizionala sunt "majore".

"Prin raportare la primul criteriu, vointa initiatorului, observam ca forma transmisa la promulgare se indeparteaza de vointa initiatorului, iar in acelasi timp, prin raportare la cel de-al doilea criteriu, modificarile aduse in Camera decizionala sunt majore, substantiale. Nu in ultimul rand, configuratia intre formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului este una semnificativ diferita, forma initiatorului avand un singur articol, in timp ce legea adoptata de Camera Deputatilor are 4 articole, operand modificari atat in cuprinsul Legii 153/2017, cat si in cuprinsul anexelor acestei legi si introducand, totodata, derogari de la alte acte normative neavute in vedere de initiatori", se noteaza in sesizare.

Potrivit sesizarii, legea incalca prevederile articolului 138 alineatul 5 coroborate cu cele ale articolului 111 alineatul 1 din Constitutie.

"Legea supusa controlului de constitutionalitate modifica si completeaza dispozitii ale Legii 153/2017, majorand cuantumul brut al salariilor pentru Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane, muzee de importanta nationala si alte muzee, Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale si, totodata, acorda sporuri personalului ANSVSA si unitatilor din subordinea acestei. Prin aceste reglementari se genereaza cheltuieli de fonduri publice necesare salariilor majorate prin prevederile prezentei legi. Toate aceste prevederi dau nastere unor cheltuieli financiare care sunt de natura sa majoreze cheltuielile bugetului de stat", se mai precizeaza in documentul trimis CCR.


sursa: www.agerpres.ro


articol aparut la: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising