Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Iohannis a promulgat legea prin care si in cazul familiilor monoparentale vor fi acordate zile libere, la suspendarea sau limitarea cursurilor scolare

E-mail Print

Zile libere in caz de suspendare a cursurilor din cauza pandemiei/Foto: Pixabay.comPresedintele Klaus Iohannis a promulgat marti, 6 aprilie, legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 182/2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, informeaza Administratia Prezidentiala.

Actul normativ prevede prevede ca si in cazul familiilor monoparentale sunt acordate zile libere pentru parinti pentru supravegherea copiilor daca sunt suspendate sau limitate cursurile scolare care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant. Camera Deputatilor a adoptat, decizional, proiectul de lege, pe 10 martie si acesta are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 182/2020 care cuprinde prevederi referitoare la imbunatatirea cadrului legal privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor si in situatiile in care activitatea didactica in unitatile de invatamant se desfasoara in scenariile prevazute prin ordin comun al ministrului Educatiei si Cercetarii si al ministrului Sanatatii.

De asemenea, rste conditionata acordarea zilelor libere platite pentru parinti de nedesfasurarea activitatii in regim de telemunca sau de munca la domiciliu.

"In plus, se preconizeaza completarea art.6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, urmarindu-se, ca accesul la suma acordata in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice pentru salariatii care au lucrat minimum 15 zile in regim de telemunca in perioada starii de urgenta, sa fie permis numai angajatorilor care si-au indeplinit obligatiile legale de modificare a raportului de munca al salariatului si au transmis datele inregistrate in Registrul electronic de evidenta a salariatilor, in termenul legal de inregistrare a modificarii, raportat la perioada starii de urgenta", potrivit propunerii legislative.

Zilele libere sunt acordate si in cazul parintilor care: "- au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara; - celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere sau, dupa caz, parintele care solicita acordarea de zile libere, se afla intr-una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei".


O alta modificare realizata prin proiectul de lege introduce optiunea de a alege intre acordarea de zile sau de majorarea salariala suplimentara, atat pentru familia monoparentala, cat si pentru situatiile in care ambii parinti isi desfasoara activitatea intr-unul din domeniile sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, penitenciare si unitatile sanitare publice, in acest caz beneficiind doar unul dintre parinti, in functie de optiunea exprimata.

"Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice beneficiaza de zilele libere, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului. Fac exceptie familiile monoparentale, care pot opta fie pentru acordarea de zile libere conform, fie pentru acordarea majorarii drepturilor salariale cuvenite, fara ca aceste drepturi sa poata fi cumulate pentru aceeasi perioada", conform sursei citate.

Totodata, "in situatia in care unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre aceste domenii, acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din aceasta perioada, numai in cazul in care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere".

Daca ambii parinti "isi desfasoara activitatea in unul dintre aceste domenii, doar unul dintre acestia are dreptul la acordarea de zile libere, cu aprobarea angajatorului, sau, in cazul in care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere, la majorarea acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite. Aceasta majorare se acorda pe baza cererii parintelui, insotita de declaratia celuilalt parinte ca nu beneficiaza de acest drept", mai prevede proiectul.

Cererea si declaratia sunt depuse la angajator in luna curenta pentru luna anterioara.

Autor: Teodor Serban

sursa: www.ziare.com

Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising